Etik

 
 

"
Etikens syfte är det goda livet, för och med andra, i rättvisa institutioner.

/  paul ricoeur  /

Den franske filosofen Paul Ricoeur lyckades formulera etikens kärna i ovanstående citat. Etik handlar om att hantera konkurrerande intressen: mellan det goda livet såsom jag tolkar det, mitt ansvar gentemot närstående hemma och på jobbet (med och för andra), och till sist mitt ansvar gentemot alla som indirekt berörs av mitt agerande (i rättvisa institutioner).

 

 

SeriousTalk_2.jpg
 

Etik handlar alltså om reflektionen kring dessa konkurrerande värden och hur vi förhåller oss till dem. En sådan process, vare sig enskilt eller kollektivt, tar tid, kräver en viss struktur och en brutal ärlighet.

Hur etiska frågor hanteras inom en organisation beror till stor del på organisationskulturen. Vilka värderingar avgör hur moraliska beslut faktiskt hanteras (values-in-use) och hur förhåller sig dessa till de omhuldade värderingar (espoused values) som man låter trycka upp i broschyrer eller ramar in? Oftast är det dessa ”använda värderingar” som blir normerande och avgör hur fusk, korruption och compliance hanteras i praktiken. Tydliga regelverk när det gäller compliance kan därför aldrig ersätta egenansvaret och behovet av att reflektera kring de faktiska dilemman och intressekonflikter som medarbetare brottas med. Därför behövs serious talk, dvs ett rum och en tid där chefer och medarbetare är uppmuntrade till att föra dilemman på tal och på så sätt bidra till lärande och transparens inom organisationen.  

 

Exempel på konsultuppdrag i etik:

Utbildningar i etik och ledarskap

Utbildningar i yrkesetik

Utbildningar i praktisk vishet

Handledning i etiska dilemman

Expertjänster inom forskningsetik