Tjänster

enskilda och gruppsamtal

Executive Talk | Critical Talk | Group Talk

Seminarier eller workshops

Power Talk | To Walk the Talk | Heart-to-Heart Talk | Straight Talk

 

SeriousTalk_1.jpg
 

Enskilda och gruppsamtal

executive talk

Att axla det högsta ansvaret för en organisation kan vara mycket givande men också tufft. Framför kräver det ansvar. Hur förhåller du dig till allt som händer omkring dig, inte minst de påträngande operativa och strategiska utmaningar som fyller din dag? Hur fokuserar du på verksamhetens bästa utan att ge avkall på dina värderingar och mål? Och hur hanterar du din makt, ditt inflytande och alla mänskliga relationer i organisationens alla riktningar och led? Ett sätt att förhålla sig till alla dessa frågor är att skapa distans till händelserna omkring dig och att rusta dig med kritiska perspektiv som kan ge dig mer hävstång i ditt agerande. 

Jag coachar chefer på högsta nivå i stora och medelstora organisationer inom både offentlig och privat sektor. Jag erbjuder ett tryggt samtalsrum för reflexion där du kan stärka ditt aktörskap och äga det som sker omkring dig i större utsträckning. I mig får du en samtalspartner som kommer att både stödja dig och utmana dig, bekräfta dig och förflytta dig. Jag erbjuder samtal på allvar om hela dig, både som person och i din roll som chef. Jag erbjuder min teoretiska kompetens inom ledarskap, organisationsteori, filosofi, etik och psykologi för att fördjupa din förståelse om vad som sker och för att vidga ditt handlingsutrymme. 

I mig får du någon som står fast vid din sida under ett avgörande stycke liv. 

critical talk

”Det oreflekterade livet är inte värt att leva” säger Sokrates. Tufft sagt, men är det inte sant? Våra liv styrs ofta av andras tankar och idéer – av antaganden som vi tar för givna och aldrig prövar. Många gånger är vi helt fångna av dessa och dansar därför efter andras pipa. Hur skulle det vara om du unnade dig en tankepaus och började ställa kritiska frågor? Det finns spörsmål som känns avgörande: Vad ligger till grund för mina föreställningar och tankar kring livet, arbetet, kärleken och döden? Hur kan jag tänka på annat sätt om vad som är viktigt för mig? Och framför allt, hur kan jag bygga upp mitt liv på mer genomtänkta, välgrundade premisser? 

Filosofisk praxis är en samtalsform i vilken grundläggande antaganden prövas. Den är varken coachning eller terapi utan en kritisk genomlysning av dina existentiella och etiska övertygelser i ett filosofiskt förhållningssätt. Filosofisk praxis är oftast inte ett reaktivt svar till ett problem utan framför allt ett proaktivt initiativ i vilken du i högre grad tar ägarskap av ditt liv.

Jag är praktiserande filosof och medlem i Svenska sällskapet för filosofisk praxis.

group talk

”I begynnelsen är relationen”, säger filosofen Martin Buber. Relationer är grunden till allt och avgör hur medarbetare lyckas lösa gemensamma utmaningar och ytterst föra verksamheten framåt. 

Grupprocesser är komplexa eftersom vi människor är komplexa. Socialpsykologen Jonathan Haidt säger att människan är en emotionell varelse med förnuft snarare än en rationell varelse med känslor. När människor kommer samman utspelar sig därför en komplex social interaktion mellan det medvetna och det omedvetna, det rationella och det emotionella där risken för missförstånd är överhängande. Kompetent facilitation behövs för att alla deltagare ska känna sig trygga och bidra både konstruktivt och kreativt till processens syfte.

Vare sig det handlar om ledningsgruppsutveckling, förändringsledning eller konflikthantering står jag till förfogande för att leda samtal om det som är viktigt på riktigt.  Garanterat inga pep talks. 

 

 

Seminarier eller workshops

Power talks (om etik och ledarskap)

Ledarskap är ett begrepp som väcker många fantasier. Vem vill inte vara en ledare? Men hur ser ledarskap ut på riktigt, dvs när det utövas till vardags, av ”vanliga människor,” och på organisationens alla nivåer? Och hur ser kopplingen ut mellan ledarskap och etik, dvs. kopplingen mellan att utöva en påverkan i något syfte och det moraliska kravet att respektera människors egenvärde? 

Seminariet ger inblick i dessa frågor och utmanar deltagarna att reflektera kring sina egna värderingar och moraliska praxis. Dessutom tar jag upp en fråga som sällan dryftas, nämligen ledarskapets skuggsidor. För ju mer makt och inflytande man har desto större är risken att missbruka den.  I anslutning till detta visar jag hur organisationer kan skydda sig mot maktmissbruk och stärka sin motståndskraft mot fusk och korruption.

Kan erbjudas som hel- eller halvdagsseminarium.

to walk the talk (om etisk stress)

Etisk stress är den upplevda konflikten mellan hur arbetet utförs och hur den borde utföras enligt pliktens eller samvetets föreskrifter. En sådan stress kan uppkomma i organisationer som präglas av en hög yrkesetik men som, på grund av olika omständigheter, inte kan erbjuda sina medarbetare de rätta villkoren för att kunna efterleva denna yrkesetik.

Seminariet erbjuder både medarbetare och ledning möjligheten att undersöka hur den etiska stressen ser ut på arbetsplatsen och hur den kan motverkas. Perspektiv från forskning varvas med perspektiv från filosofi, litteratur och konst för att berika den enskilda och gemensamma reflektionen. 

Rekommenderas som heldagsseminarium. 

heart-to-heart talk (om misslyckandets värde)

Ingen normal person vill misslyckas. Men när det väl händer kan händelsen bli en språngbräda till oanade lärdomar och förnyad kreativitet. 

I en kultur som präglas av prestation finns det inte mycket utrymme för misstag och än mindre för misslyckanden. Samtidigt visar historien att de mest avgörande uppfinningar och initiativ ofta föregåtts av hejdundrande misslyckanden. Därför borde inte misslyckanden tabubeläggas utan snarare banaliseras eller t.o.m. lyftas fram som viktiga milstolpar i en personlig eller kollektiv utveckling. 

Med utgångspunkt ur egna erfarenheter presenterar jag psykologiska, filosofiska och historiska perspektiv kring misslyckandets värde och utmanar deltagarna att blicka bakåt för att formulera insikter och kunskaper som förvärvats i motgångens tider. No small talk needed.

Kan erbjudas som hel- eller halvdagsseminarium.

straight talk (om svåra samtal)

Svåra samtal kan upplevas som utmanande. De präglas av starka känslor, bristande ömsesidigt förtroende och handlar oftast om känsliga ämnen. Därför drar sig ofta chefer för att initiera dessa, även om de kan vara direkt avgörande för verksamhetens framtid. 

Förmågan att kunna genomföra svåra samtal beror mycket på samtalsledarens förhållningssätt och förberedelser. Under seminariet lär sig deltagarna grunderna till effektiv kommunikation och får sedan träna på praktiska färdigheter. Seminariet är utformat som ett träningsläger i direkt kommunikation och utgår från deltagarnas egna erfarenheter och planerade samtal.

Rekommenderas som heldagsseminarium.